2014. 06. 01.

Az orgazmus olyan mint a kábítószer

Akár a kábítószer, olyan a szex. A genitáliákat és az agyat négy különböző idegi hálózat köti össze, és ezek mindegyike ezerrel küldi a jeleket az agyba orgazmus közben, így ott hirtelen rengeteg terület lesz egyszerre aktív, míg mások elcsitulnak. Például azok, amelyek a kontrollért, a kritikus gondolkodásért felelősek, ahogy az orgazmus idején az addig aktív érzelmi központ, az amigdala is kiszáll a buliból. Ilyenkor tehát a nőkből egy pillanatra eltűnnek az érzelmek, a férfiakból az agresszió, az agy kiürül, jön a tiszta, relaxált állapot.
Mivel a női orgazmus hosszabb, náluk még több terület kapcsol ki ideiglenesen, megszűnik a félelem, a szorongás, a fájdalom. Az a rengeteg oxitocin segíti az endorfin, a testünk ópiátjának felszabadítását, innen jön a boldogság élménye. Nem véletlen, hogy orgazmus közben az agyunk aktivitása megegyezik azzal, amikor valaki éppen heroint szúr be magának. És még csodálkozzon bárki, hogy annyira rá lehet kattanni a drogra.
Az endorfin okozta boldogság és a szex közben sohasem tétlen dopamin hatására aztán megtanuljuk, hogy az adott partnerrel jó a szex. Ezért vágyunk rá újra, ezért kívánjuk, akarjuk annyira. És így kezdődik az a folyamat, ami gyakrabban ismétlődve szokássá alakul... A teljes cikket itt olvashatod el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése